Manevrarea fișierelor MP3, MP4, FLAC, Ogg, APE, AAC și Wav poate fi impărțită în 2 moduri: cu distorsionare și fără distorsionare. Dacă modalitățile de prelucrare cu distorsionare modifică relația originală a amplitudinilor nivelului și frecvenței, modalitățile de prelucrare fără distorsionare modifică în mod egal nivelul tuturor amplitudinilor sau păstrează invariabil nivelul tuturor amplitudinilor și frecvențelor sunetului.
Cea mai răspândită modalitate de prelucrare cu distorsionare este utilizarea unui egalizator și cea mai răspândită modalitate de prelucrare fără distorsionare este utilizarea unui normalizator. În acest articol, ne vom referi la normalizator.
Ideea pe care se bazează normalizarea constă în aceea că amplitudinea schimbă semnalul audio original, forma semnalului rămanand neschimbată. Și se percepe auditiv ca schimbarea intensității sunetului sau a volumului.
Schimbarea volumului este asociată cu o modificare în intervalul dinamic, ca de exemplu raportul dintre valoarea cea mai ridicată și cea mai scăzută a beep-ului.
Concomitent cu creșterea volumului, crește și intervalul dinamic. Limitarea și diminuarea volumului și a intervalului dinamic este insoțită de faptul că muzica sună la fel, monoton, în tot acest timp cu aproape același volum. Devine plictisitor, inexpresiv, uniform, dispar expresia și dinamismul, calitatea percepției fiind pierdută.
Desigur, aveți posibilitatea să utilizați un control de volum sau butonul de volum și, pur și simplu, să măriți volumul fără ajutorul unui normalizator dar, dacă nu aveți o melodie ci un grup de melodii, acest lucru furnizează o reală neplăcere. Fiecare compoziție are propriul volum, interval dinamic și volum mediu.
Dacă toate cântecele sau compozițiile muzicale ar fi executate într-un singur stil sau gen atunci, ca regulă, ne-am putea limita la normalizarea la vârf. Normalizarea la vârf pentru un grup de compoziții stabilește intervalul dinamic la același nivel pentru volumul fiecărei compoziții, astfel încât toate compozițiile vor avea același interval dinamic sau volum.
Dacă toate cântecele sau compozițiile muzicale sunt executate în stiluri sau genuri diferite atunci, ca regulă, putem recurge la normalizarea la un nivel mediu. Normalizarea la un nivel mediu pentru un grup de compoziții stabilește volumul sau intervalul dinamic la niveluri diferite pentru fiecare compoziție, în funcție de valoarea medie a volumului acestei compoziții, ceea ce creează senzația de volum identic la trecerea de la o melodie sau compoziție la alta, în cadrul unui grup de compoziții.
Să considerăm normalizarea unui sunet referindu-ne la programul Sound Normalizer.
Sound Normalizer diferă de alte editoare de sunet de tip "Sound Forge" care, pentru a realiza normalizarea fișierelor Mp3, mai întâi convertesc fișierul Mp3 într-un fișier Wav, după aceea normalizează fișierul Wav, și, în final, convertesc fișierul Wav înapoi în fișier Mp3. Sound Normalizer realizează normalizarea fișierelor Mp3 fără conversii sau alte transformări ci, pur și simplu, modifică informațiile de control din fiecare cadru al fișierului Mp3.
Sound Normalizer diferă de alte programe audio de tip "foobar 2000", care, pentru a realiza normalizarea fișierelor Mp3, folosesc etichete de normalizare APEv2, lăsând astfel neschimbat fiecare cadru al fișierului Mp3. Sound Normalizer nu folosește etichete APEv2 pentru normalizare, ceea ce face posibilă ascultarea fișierelor Mp3 cu volumul schimbat în "hardware players" cu memorie flash. În plus, Sound Normalizer realizează separat testarea și normalizarea fiecărui canal, permițând ajustarea automată la nivelul volumului de normalizare în fiecare canal aflat pe același nivel, ceea ce îmbunătățește efectul stereo.
Trebuie să deschideți fișierul înainte de a începe normalizarea.
Programul are 2 moduri: unic și grup.
Modul Unic
Modul Grup
Puteți deschide un fișier în modul unic prin executarea comenzii "Deschide".
Puteți trece în modul grup executând comanda "Grup de Procesare".
Puteți deschide fișiere în "Grup de Procesare", în trei moduri:
Adauga
Dacă executați o comandă "Adaugă Fișiere", care poate selecta unul sau mai multe fișiere de tip Mp3, Mp4, FLAC, Ogg, APE, AAC și Wav;
Dacă executați o comandă " Adaugă Director", care poate selecta toate fișierele Mp3, Mp4, FLAC, Ogg, APE, AAC și Wav aflate în directorul selectat;
Dacă executați o comandă " Adaugă Directoare", care pot selecta toate fișierele Mp3, Mp4, FLAC, Ogg, APE, AAC și Wav care se află în directorul selectat și în toate subdirectoarele acestuia.
Pentru fișierele Mp3, programul le normalizează la un nivel mediu cu definirea "clipping". Deoarece în cazul fișierelor Mp3 nivelul sunetului este apropiat de nivelul de vârf sau îl depășește, normalizarea de vârf pare ineficientă.
Combinarea unei normalizări la un nivel mediu cu o normalizare de vârf preîntâmpinând un "clipping" va fi varianta optimă.
"Clipping"-ul este o deformare a semnalului sonor exprimată prin apariția unui "fluierat" și "pocnet".
"Clipping"-ul apare în fișierul Mp3 atunci când se convertește un fișier Wav cu nivel de vârf de peste 90%. De aceea, efectuați normalizarea de vârf înaintea transformării fișierului Wav în Mp3, astfel încât fișierul Wav să aibă un nivel de vârf nu mai mare decât 90%.
Vă rog, ascultați același semnal sonor, fără "clipping" și cu "clipping".
Fără Clipping (NoClipping.mp3)
Ascultați și comparați fișierul audio nedecupat „NoClipping.mp3” cu audio decupat „Clipping.mp3”
Fără Clipping
Clipping
Sound Normalizer
Sound Normalizer
Clipping (Clipping.mp3)
Ascultați și comparați audio decupat „Clipping.mp3” cu audio nedecupat „NoClipping.mp3”
Clipping
Fără Clipping
Sound Normalizer
Sound Normalizer
Succesiunea cea mai bună pentru o normalizare performantă este să testați fișierele Mp3, Mp4, FLAC, Ogg, APE, AAC și Wav și să definiți nivelul maxim recomandat al normalizării fără "clipping" înainte de a efectua normalizarea.
Test
Nivelul maxim recomandat de normalizare fără "clipping" este nivelul optim de normalizare, eliminând "clipping"-ul și oferind o calitate maximă sunetului.
În modul grup, nivelul maxim recomandat de normalizare pentru grupul de prelucrare fără „clipping” este nivelul optim de normalizare, eliminând "clipping"-ul și oferind o calitate maximă sunetului, calculată pentru grupul curent de prelucrare.
Test de lot
Există comanda "Normalizează fiecare fișier pe nivel maxim, fără "clipping"" (”Normalize each file on a maximum level without clipping”). În modul grup, această comandă constă în implementarea normalizării de vârf la nivel maxim pentru fișierele Mp3.
În modul grup, există comanda "Normalizează fiecare fișier pe nivel maxim, fără "clipping"" ("Normalize each file on a maximum level without clipping"). Aceasta este o implementare a normalizării de vârf la nivel maxim pentru fișierele Mp3, adică, în fiecare fișier, volumul este crescut doar atât încât speaker-ul să nu "pâraie". În acest caz, normalizarea tinde către 0 decibeli (Db).
"Salvați raportul dintre canale" ("Save the ratio between the channels") este dezactivată în mod implicit și Sound Normalizer ajustează automat în funcție de nivelul mediu de vârf sau de volumul fiecărui canal. Dacă comanda "Salvați raportul dintre canale" este activată, atunci Sound Normalizer va păstra același raport inițial al nivelului volumului între canale, crescând volumul în fiecare canal la aceeași valoare până la cea a unei normalizări sincronizate dată de cursorii pentru reglare. Adică, comanda "Salvați raportul dintre canalele" vă permite modificarea volumului celor două canale stereo (stânga, dreaptă) la aceeași valoare, și astfel păstrează diferențele originale de volum dintre canale. Semnalul stereo selectat are amplitudine sau intensitate maximă. Bazat pe aceste informații, normalizarea se realizează simultan în cele două canale.
În programul Sound Normalizer, nivelul de normalizare pentru fișierele Mp3 este exprimat în procente, având ca referință valoarea de 89 db. Cu alte cuvinte, valoarea de 89 db reprezintă 100%.
Valoarea de 89 db este definită experimental prin luarea în considerare a majorității fișierelor Mp3 cu nivele de volum fără "clipping".
Reducerea mărimii fișierelor Mp3, Wav și FLAC
Sound Normalizer include un convertor din Mp3 în Mp3 cu păstrarea etichetelor inițiale ID3 v1 și v2 (actor / titlu / gen, etc.).
Este necesar de menționat faptul că o creștere a vitezei fluxului acustic sau a ratei de biți pentru un fișier Mp3 nu imbunătățește calitatea sunetului acestui fișier.
Trecând în modul grup, așa cum se arată în imaginea de mai jos, veți vedea coloana "Dimensiunea estimată" ("Estimated size"), valoarea din această coloană va fi actualizată de fiecare dată când veți apăsa butonul "Aplică" ("Apply") sau "OK" în setările codificatorului (butonul "Setări ..." ("Settings..."), formatul de ieșire "Mp3" din tab-ul "Conversie de grup" ("Batch Converting")).
Dimensiunea estimată
Pentru a reduce mărimea fișierului Mp3 este mai bine să se reducă viteza fluxului de date sau rata de biți. În acest caz, aveți 3 variante de compresie a fluxului de date:
1. Cu viteză constantă a fluxului de date (Constant bitrate, CBR);
2. Cu viteză variabilă a fluxului de date (Variable bitrate, VBR);
3. Cu viteză medie a fluxului de date (Average bitrate, ABR).
Modul CBR vă va furniza mărimea anticipată pentru fișierul Mp3.
Modul VBR vă va oferi o valoare imprevizibilă pentru fișierul Mp3 redus.
Modul ABR vă va da o valoarea anticipată pentru fișierul Mp3 redus cu o acuratețe mult mai mare (în comparație cu VBR).
Dacă aveți nevoie să păstrați calitatea și să reduceți mărimea fișierului Wav, atunci este mai bine să folosiți convertorul de la Wav la FLAC. În mod implicit, parametrii de codificare FLAC sunt reglați pentru obținerea unui raport optim viteză / nivel de compresie pentru majoritatea tipurilor de fișiere de intrare. Totuși, majoritatea parametrilor de codificare FLAC sunt calculați pentru un sunet de pe CD-ul audio (adică 44,1 kHz, 2 canale, 16 biți). Mulțumită algoritmilor simpli de decodificare, o viteză de decodificare FLAC superioară celei folosite pentru codificare FLAC are suport hardware, ceea ce face codec-ul chiar mai rapid și mai eficient din punct de vedere al puterii, deoarece nu incarcă procesorul central. După ce ați convertit sunetul dintr-un fișier cu format FLAC , folosind Sound Normalizer, puteți reduce mărimea fișierului .flac cu încă cel puțin 10%. Pentru aceasta, trebuie să deschideți fișierul .flac și să reduceți nivelul de normalizare pornind de la faptul că reducerea nivelului de normalizare cu 1% reduce mărimea fișierului .flac cu cel puțin 0,2%.
Rezumat
Normalizarea nu distorsionează modul de prelucrare.
Normalizarea este însoțită de o modificare a volumui sau intervalului dinamic, adică relația dintre valoarea cel mai ridicată și cea mai scăzută a semnalului sonor.
Normalizarea permite îmbunătățirea calității: în cazul fișierelor Mp4, FLAC, Ogg, APE, AAC, și Wav constă în creșterea intervalului dinamic, iar în cazul fișierelor Mp3 constă în eliminarea „clipping”-ului.
Înainte de a începe normalizarea fișierelor Mp3, Mp4, FLAC, Ogg, APE, AAC și Wav, este necesar să se țină cont de faptul că există 2 tipuri de normalizare:
normalizare de vârf;
normalizarea la nivel mediu.
Este necesar să se știe că există 2 moduri normalizare:
unic;
grup.
Normalizarea în modul grup lucrează cu o listă de procesare și permite alinierea volumui perceput pentru un grup de compoziții
Dacă toate melodiile grupului de compoziții aparțin aceluiași gen sau stil muzical, atunci este suficientă, de obicei, normalizarea de vârf. Dacă în grupul de compoziții există cântece având genuri diferite, atunci este necesar, de obicei, să se utilizeze normalizarea la nivel mediu.
Usage of normalization on an average level is necessary for Mp3 files as their level of volume, as a rule, is equal maximum or exceeds it, that calls appearance clipping. Mp3 files have a small size and consequently are allocated on a disk of usual capacity in a considerable quantity and belong not seldom to different genres of music. Usage of normalization on an average level together with peak normalization preventing clipping of beep and allowing to receive maximum quality and therefore will be optimal for Mp3 files.