MP3-, MP4-, FLAC-, OGG-, APE-, AAC- ja WAV-tiedostojen käsittely voidaan jakaa 2 tyyppiin: vääristävään ja ei-vääristävään. Jos vääristävä tapa muuttaa alkuperäisen tiedoston vahvistuksen äänenvoimakkuutta ja taajuutta, ei-vääristävä tapa muuttaa vahvistettavia kanavia tasaisesti tai säilyttää tietyt taajuudet muuttumattomina.
Laajimmin käytetty vääristävä tapa on käyttää taajuuskorjainta, kun taas eniten käytetty, ei-vääristävä tapa on käyttää normalisoijaa. Tässä artikkelissa tarkastelemme normalisointia lähemmin.
Normalisoinnin tarkoitus on, että vahvistus muuttaa alkuperäistä äänisignaalia niin, että äänen muoto pysyy samana.
Sen voi kuulla äänenvoimakkuuden muuttumisena.
Äänenvoimakkuuden säätö vaikuttaa dynaamiseen alueeseen, esim. äänekkäimmän arvon suhteeseen hiljaisimpaan ääneen nähden.
Äänenvoimakkuutta nostettaessa myös dynaaminen alue muuttuu. Dynaamisen alueen heikkeneminen tekee musiikista helposti monotonista, tylsän kuuloista ja tasaista, sekä dynamiikka ja kirkkaus katoaa.
Tietenkin äänenvoimakkuutta voi lisätä manuaalisesti, mutta jos käsiteltävänä on useampi kuin yksi kappale, tämä aiheuttaa ongelman. Jokaisella teoksella on oma äänentasonsa ja dynamiikkansa.
Jos kaikki teokset on tehty täsmälleen yhtä musiikkityyliä noudattaen, voidaan käyttää huippunormalisointia. Tämä menetelmä korjaa kappaleiden dynaamista aluetta niin, että jokaisella teoksella on sama dynaaminen alue tai äänentaso.
Jos kaikki kappaleet ovat tyyliltään erilaisia, normalisointia tulisi käyttää keskitasolla. Keskitason normalisointi korjaa äänenvoimakkuutta ja dynaamista aluetta eri tasoihin perustuen, riippuen teoksen tasojen keskiarvosta. Näin saadaan aikaan tunne siitä, että kappaleet, eri tyyleistä huolimatta, soivat samalla äänenvoimakkuudella.
Toisin kuin muut äänieditorit, kuten "Sound Forge", joka MP3-tiedostoa muokattaessa muuttaa MP3-tiedoston ensin WAV-tiedostoksi, tekee tarvittavat muutokset WAV-tiedostoon, jonka jälkeen se muuntaa tiedoston takaisin MP3-muotoon. Sound Normalizer tekee tarvittavat muutokset tiedostoon muuttamatta tiedostotyyppiä ja pystyy täten säilyttämään tasaisen laadun.
Lisäksi verrattaessa MP3-soittimiin, kuten "foobar 2000:een", joka normalisoi MP3-tiedoston käyttäen APEv2-tagia - Sound Normalizer ei käytä APEv2-tagia, joka mahdollistaa MP3-tiedostojen kuuntelun ilman muutosta äänenvoimakkuudessa. Sitä paitsi Sound Normalizer tekee normalisointitestit joka kanavalle erikseen luoden identtiset tasot molemmille saaden aikaan stereo-efektin.
Monitilassa voi avata tiedostoja kolmella tavalla:
Lisää
"Lisää Tiedostoja" antaa sinun valita minkä tahansa MP3-, MP4-, FLAC-, OGG-, APE-, AAC- tai WAV-tiedoston tai tiedostot;
"Lisää Kansio" antaa sinun valita mitkä tahansa MP3-, MP4-, FLAC-, OGG-, APE-, AAC- tai WAV-tiedostot valitusta kansiosta;
"Lisää Kansioita" antaa sinun valita mitkä tahansa MP3-, MP4-, FLAC-, OGG-, APE-, AAC- tai WAV-tiedoston valitusta kansiosta ja sen alikansioista.
MP3-tiedostot normalisointi on syytä tehdä keskitasolla, sillä kompressoinnin jälkeen MP3-tiedoston äänentaso on usein lähellä huipputasoa tai jopa sen yli.
Paras ratkaisu tähän on keskitason normalisoinnin ja huipputason normalisoinnin yhdistelmä klippauksen estämiseksi.
Klippauksella tarkoitetaan audiosignaalin "rikkoutumista", joka usein ilmenee "sihinänä" tai "huminana".
Klippausta syntyy MP3-tiedostossa, kun WAV-tiedostoa muunnetaan niin, että huipputaso nousee yli 90%. Suorita huipputason normalisointi ennen WAV-tiedoston muuntamista MP3-tiedostoksi, jolloin huipputason ei tulisi ylittää 90%.
Kuuntele ero klippaavan ja klippaamattoman äänen välillä.
Ei klippiä
Kuuntele ja vertaa leikkaamatonta ääntä "NoClipping.mp3" leikattuihin äänitiedostoihin "Clipping.mp3"
Ei klippiä
Klippi
Sound Normalizer
Sound Normalizer
Klippi
Kuuntele ja vertaa leikattua ääntä "Clipping.mp3" leikkaamattomaan "NoClipping.mp3" -ääneen
Klippi
Ei klippiä
Sound Normalizer
Sound Normalizer
Mp3-, Mp4-, FLAC-, Ogg-, APE-, AAC- ja Wav-tiedostoja käsitellessä on suositeltavaa tarkastaa ja selvittää suositeltu normalisoinnin maksimitaso ilman ylileikkausta, eli klippiä.
Testi
Suositeltu normalisoinnin maksimitaso ilman klippiä on normalisoinnin optimitaso, joka poistaa klipin ja tarjoaa parhaan mahdollisen äänenlaadun.
Monitilassa suositeltu normalisoinnin taso klippien poistamiseksi saavutetaan laskemalla kappaleiden huippuarvojen keskiarvo. Näin saadaan aikaan paras mahdollinen äänenlaatu.
Erä-Testi
Monitilassa on komento "Normalisoi jokainen tiedosto maksimitasoilla ilman klippiä" ("Normalize each file on a maximum level without clipping") - tämä on huippuarvojen normalisointi MP3-tiedostoille. Esim. jokaisen tiedoston äänentaso nostetaan niin korkealle, että kaiuttimesi eivät ala aivan "säristä", mutta äänentaso olisi korkein mahdollinen. Normalisointi yleensä tasoittaa äänentason 0 desibeliin (dB).
"Tallenna kanavien välinen suhde" ("Save the ratio between the channels") -valinta on perusasetuksena pois päältä, täten Sound Normalizer säätää äänenvoimakkuuden jokaisen kanavan äänenvoimakkuuden tason keskiarvon perusteella. Sound Normalizer säilyttää alkuperäisen tasojen välisen suhteen nostaessaan kanavien äänentasoa. Komento antaa sinulle mahdollisuuden muuttaa kahden stereokanavan (vasen, oikea) tasot identtisiksi pitäen kanavien välisen suhteen muuttumattomana. Tällaisessa kaksikanavaisessa signaalissa on kovin mahdollinen signaalin vahvistus. Näitä tietoja käyttäen ohjelma käsittelee molemmat kanavat yksitellen.
Normalisoinnin taso MP3-tiedostoja käsitellessä määräytyy prosenttien mukaan Sound Normalizerissa. Esim. 89dB - 100% normalisointi.
89dB on yleisasetus, jolla useimmat MP3-tiedostot soivat ilman klippiä.
MP3-, WAV- ja FLAC-tiedostojen tiedostokoon pienentäminen
Jos haluat vähentää MP3-tiedoston äänenlaatua ja tiedostokokoa, sinun tulee käyttää MP3-tiedostomuunninta.
Sound Normalizer tarjoaa MP3-muuntimen, joka säilyttää myös alkuperäiset ID3 v1- ja v2- tagit (Artisti / Kappale / Tyyli jne.).
On huomioitavaa, että MP3-tiedoston bittinopeuden nostaminen ei vaikuta tiedoston äänenlaatuun parantavasti.
Monitilassa, kuten alla olevasta kuvasta näkyy, "Odotettu tiedostokoko" ("Estimated size") -arvo päivittyy aina, kun olet encoder-asetuksissa ("Asetukset..." ("Settings...") Tiedostomuoto "MP3" "Monitilamuuntimessa" ("Batch Converting")) klikkaa "Käytä" ("Apply") tai "OK".
Odotettu tiedostokoko
Pienentääksesi MP3-tiedoston kokoa, on hyvä muuttaa streamausnopeutta tai bittinopeutta. Tässä tapauksessa stream-datan kompressointiin voi käyttää 3 eri menetelmää:
VBR-tila antaa epätarkan arvion MP3-tiedoston koon pienennyksen määrästä.
ABR-tila antaa paljon tarkemman ennusteen MP3-tiedoston pienennyksen määrästä (verrattaessa VBR-tilaan).
Jos haluat pienentää WAV-tiedoston kokoa äänenlaadun kärsimättä, on syytä muuntaa WAV-tiedosto FLAC-tiedostoksi. Oletusarvona ohjelman asetukset ovat asetettu niin, että tiedoston muuntaminen tapahtuu optimaalisella nopeus- ja pakkaustasolla suurimalle osalle suosituimmista tiedostomuodoista. FLAC-tiedostoksi muunnettaessa enkooderi käyttää CD-laadun arvoja (esim. 44.1 bps, 2 channels, 16 bits). Yksinkertaisten algoritmien ansiosta FLAC-tiedostoksi muuntaminen tapahtuu nopeasti, tehokkaasti, eikä se rasita tietokoneen prosessoria liikaa. Kun olet muuntanut tiedoston FLAC-muotoon, Sound Normalizer voi edelleen pienentää tiedoston kokoa noin 10%. Tämän tehdäksesi sinun täytyy avata .flac-tiedosto ja vähentää normalisoinnin tasoa 1%:n verran, joka vähentää .flac-tiedoston kokoa noin 0,2%.
Jatka
Normalisointi ei ole vääristävä prosessointitapa.
Normalisoinnissa muutetaan äänentasoa tai dynaamista aluetta, jossa parametreinä käytetään kovinta ja hiljaisinta äänisignaalia.
Normalisaatio parantaa äänenlaatua MP3-, MP4-, FLAC-, OGG-, APE-, AAC- ja WAV-tiedostoissa poistaen klippauksen vaaran.
Kun normalisoit MP3-, MP4-, FLAC-, OGG-, APE-, AAC- tai WAV-tiedostoa, on tärkeää tietää, että normalisointia on kahta eri tyyppiä:
Normalisointi huipputason mukaan;
Normalisointi keskitason mukaan.
On tarpeellista tietää, että normalisoinnin voi toteuttaa 2 eri tavalla:
Yksittäistilassa;
Monitilassa.
Monitilan normalisointi pystyy prosessoimaan useamman kuin yhden tiedoston äänentasot kerralla. Jos kaikki teokset ovat samaa musiikkilajia, yleensä huipputason normalisointi riittää.
Jos teosten musiikkilaji- ja tyyli muuttuvat, on syytä käyttää normalisointia keskitasolla.
Normalisointi keskitasolla on välttämätöntä silloin, kun MP3-tiedoston äänisignaali ylittää huippuarvonsa ja klippaa. MP3-tiedostot ovat kooltaan pieniä ja niitä säilytetään yleensä tavallisella kovalevyllä tai muistitikulla. Normalisointi sekä keski- että huipputasoa käyttäen tarjoaa parhaan mahdollisen äänenlaadun ja estää klippauksen MP3-tiedostoissa.